Новини

Останні новини з життя науково-дослідно виробничо-впроваджувального приватного підприємства УКРТЕХМЕД

Запровадження міжнародної класифікації медичних виробів в Україні: підписано меморандум про співпрацю з Агентством GMDN

18 липня в ході офіційного візиту до України директора Агентства GMDN у Великобританії Марка Уесмута було підписано меморандум про співпрацю з МОЗ України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. На захід було запрошено і керівництво ПП «УКРТЕХМЕД».

«Сьогодні ми робимо ще один крок назустріч сучасній охороні здоров’я в Україні — крок до єдиного медичного простору з Європою та всім світом. Ми підписуємо меморандум, щоб впровадити в Україні міжнародний класифікатор для медичних виробів GMDN — Global Medical Device Nomenclature. Його впровадження в Україні — це великий прорив. Держава, лікарні та лікарі, виробники, та, найголовніше, українці — це матиме позитивні зміни для всіх», — наголосила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, GMDN-класифікатор — це єдина мова, якою користуються понад 90 країн світу і близько 7,5 тис. виробників медичних виробів та техніки. «GMDN-код — це як міжнародна непатентована назва лікарського засобу, тільки для медичних виробів», — зазначила У. Супрун.

Запровадження міжнародної класифікації медичних виробів, за словами в.о. міністра, допоможе профільному міністерству чітко формулювати запити для бюджетних закупівель продукції через міжнародні організації та на місцевому рівні. По-друге, це ще один інструмент подолання корупції у сфері закупівель — лобіювання конкретного постачальника стане неможливим.

Досі медичні заклади могли вільно формулювати назви медичних виробів, маніпулювати технічними характеристиками і таким чином завищувати ціни і сприяти корупції у тендерах на публічну закупівлю медичних виробів. На переконання МОЗ України, з впровадженням GMDN-класифікатора такі дії стануть неможливими, адже у цій базі даних кожен тип медичних виробів має унікальний короткий код (5 цифр) і супроводжується чіткими характеристиками. Наприклад, неможливо буде розділити закупівлю одного виробу на кілька під різними назвами, змінити технічні характеристики виробу під конкретного учасника тендеру чи одразу подати заявку на закупівлю ліків і медичних виробів.

 «Ми продовжуємо впроваджувати системні і безповоротні зміни в галузі. Впровадження міжнародної бази медичних виробів в Україні, цього конкретного класифікатора — це ще один яскравий приклад цього. Ліки та медичні вироби закуповуватимуться швидше і дешевше, а процедура розмитнення медичних виробів, які ввозять в Україну, стане досконалішою. Водночас покращиться експортний потенціал тієї продукції, яка виробляється вітчизняним виробником. Крім того, впровадження класифікатора дасть змогу вітчизняним виробникам медичних виробів виходити на міжнародні ринки з однозначною назвою і призначенням медичного виробу, який застосовується у більшості країн світу. Єдиний класифікатор — це не лише добрий інструмент для закупівель. Це єдині стандарти, які суттєво вплинуть на ринок медичної продукції в Україні», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик, додавши, що все це разом у підсумку — більша доступність та гарантія кращої якості медичних виробів для кожного пацієнта.

Міжнародна база GMDN містить близько мільйона назв медичної продукції. Її впровадження в Україні потребує часу. За словами заступника міністра, профільне міністерство вже почало переклад класифікатора GMDN. До кінця року планується перекласти близько 30 тис. першочергово необхідних інформаційних кейсів медичних виробів та інтегрувати їх в електронну систему закупівель ProZorro.

 «Сьогодні медичні заклади, користуючись відсутністю єдиної класифікації медичних виробів, мають можливість при здійсненні закупівель уникати конкурентних процедур, розбиваючи предмет закупівлі на частини і закуповуючи їх за прямими договорами за завищеними цінами. Крім того, деякі лікарні в тендерній документації прописують характеристики медичних виробів під конкретних учасників. Введення єдиної класифікації медичних виробів та інтеграція її в ProZorro дозволить чітко визначати, який саме медичний виріб закуповується і які характеристики він повинен мати. Вже за рік класифікатор стане звичним та обов’язковим, а закупівлі лікарень — насправді прозорими», — пояснив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Максим Нефьодов.

«Ми раді, що Україна долучилася до світової спільноти. GMDN-класифікатор — це міжнародна практика, яка сприятиме покращенню операцій на ринку, взаємодії в ланцюгу поставок, допоможе чітко планувати потреби для всіх учасників ринку. Ми працюємо над тим, щоб цей класифікатор став єдиним для всіх країн світу», — наголосив директор Агентства GMDN у Великобританії Марк Уесмут.

«Приємно також бачити, що ви залучили до цього процесу Асоціацію «Оператори ринку медичних виробів». Це важливо, тому що ці проблеми турбують виробників і вони також хочуть бути активними учасниками цього процесу», — зауважив М. Уесмут.

Нагадаємо, що Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» протягом тривалого часу вела конструктивний діалог з керівництвом Агентства GMDN з метою впровадження в Україні міжнародної номенклатури медичних виробів GMDN. За результатами діалогу досягнуто домовленості про укладання Меморандуму про взаєморозуміння та наміри подальшого впровадження в Україні GMDN-класифікатора.

За матеріалами прес-служби  «Щотижневика АПТЕКА».

Коментар генерального директора ПП «УКРТЕХМЕД» Володимира Тавокіна: Нинішня подія – дійсно прорив для України. Я абсолютно згоден зі словами Уляни Супрун про те, що для нас, виробників, це - єдиний стандарт на міжнародному просторі. І впевнений, що це сприятиме виходу українських медичних виробів на ринок ЄС та світовий ринок. І насамперед, впровадження міжнародної бази медичних виробів дасть змогу зробити абсолютно прозорими закупівлі для лікарень, унеможливить будь-які маніпуляції під час проведення тендерів.

Адреса компанії

Україна, м. Київ
03134, вул. Сім'ї Сосніних 9

  •  (044) 501-4032,
    (067) 230-2979,
    (067) 826-1385,
    (067) 506-6897,
    (067) 996 0639

  •  office@utm.com.ua

Наші Представники

  • м.Дніпро, ТОВ "Пріоритет-Л", вул. Академіка Белелюбського,68

    офіс 213

    тел.068 694 09 55 ,066 294 80 86

  • м.Вінниця – ФОП Борсолюк Олександр, тел. (097) 690-22-85

  • м.Запоріжжя – ТОВ «Медкомплект», тел. (067) 610-17-97

© Copyright компанія УКРТЕХМЕД 2024.

Пошук